Julekalender 🎄 Låge nr. 4

Fugle og Juleneg

Juleneget er et fast symbol i den danske juls historie. Vi kan følge traditionen med at opsætte et neg på stang ved vintertid til glæde for fuglene tilbage til første halvdel af 1700-tallet. Oprindeligt er der tale om en frugtbarhedstradition fulgt af det gamle bondesamfund. Når høsten var overstået, ofrede man det sidste neg til markens fugle i håb om, at det lovede godt for næste års høst. Juleneget indeholder jo netop kerner, der bærer nye planter – ja nyt liv, i sig selv. I byerne går traditionen tilbage til 1800 tallet og har siden hørt til de populære juletraditioner som udtryk for at også fuglene skulle have deres eget julegilde. Juleneget er siden blevet et symbol på julens gavmildhed: Glæd dem som i forvejen ikke har noget eller dem, som kun har lidt. Som der står i en af vores dejlige julesalmer: ”Julen har brag velsignet bud” skrevet af B.S. Ingemann:
Du fattige spurv, flyv ned fra tag
Med duen til julegilde!

Musik: Thue Dich og Maria Bech Tuominen.

Følg med på https://aalelinnerup-kirker.dk/ og vores Facebook side: https://www.facebook.com/aalelinnerupkirker