Julekalender 🎄 Låge nr. 13

3. søndag i advent.

Lucia

Luciadag er oprindeligt en fest for den katolske helgen: Santa Lucia, hvis navn betyder lys. Hvert år fejrer vi Lucia med sang og lys i både kirke, skole, børnehave, plejehjem og mange andre steder. Til dagen hører også de svenske Luciaboller.

Historien om Lucia

Pigen Lucia levede for ca. 1700 år siden på øen Sicilien. Det var dengang romerne havde magten i området. Romerne anså de kristne for fjender af Romerriget, og det var derfor forbudt at være kristen. Lucias familie var ikke kristen, men det var Lucia. Lucia ville så gerne hjælpe andre, derfor sneg hun sig ud om natten for at dele mad ud til de fattige og til de andre kristne i byen, som gemte sig rundt omkring, fordi de var bange for at blive fanget af romerne. Det var meget mørkt i byen, der var ingen gadelys. Så for at kunne finde vej samtidig med at have sine hænder fri til at hjælpe, bar Lucia en krans med lys i på hovedet.

Lucias familie syntes, hun skulle giftes, men det ville hun ikke, fordi hun ville have tid til at hjælpe andre. Engang var der en, der blev så sur over, at hun ikke ville giftes med ham, at han fortalte romerne, at Lucia var kristen, hvorefter hun blev taget til fange. Romerne bandt et reb om Lucia og ville trække hende med i fængsel. Men soldaterne kunne ikke trække hende, og okserne kunne heller ikke.

De romerske soldater blev derfor sure og ville brænde hende som en heks på bålet. Men ilden ville ikke røre hende. Til sidst blev hun henrettet – det var den 13. december år 304, men da havde Lucia allerede hjulpet rigtig mange mennesker, der havde brug for hjælp.

Lucia var en lille helt, og hun blev også gjort til en helgen, fordi hun ikke var bange, men gjorde alt hvad hun kunne for at hjælpe andre. Hun er et rigtigt godt eksempel på, hvordan man kan være lys i hinandens liv ved at hjælpe dem, der har brug for det.

Opskrift

Luciabrød
2,50 dl mælk
25 g gær
75 g smør
0,25 g safran, stødt
2 æg
50 g sukker
0,25 tsk flagesalt
475 g hvedemel

1 æg, sammenpisket til pensling
Rosiner til pynt

I en skål, rør gær ud i mælken. Smelt smør på en pande ved lav varme. Kom det smeltede smør, safran, æg, sukker og salt i mælken og rør det sammen.

Tilsæt 450 g hvedemel og rør dejen godt sammen. Drys lidt hvedemel ud på køkkenbordet og ælt dejen færdigt på køkkenbordet. Den må gerne være lidt klistret. Tilsæt ikke ekstra mel, for så bliver bollerne tørre og dejen vil sætte sig fint mens den hæver.

Kom dejen i en ren skål med et klæde over og lad den hæve i halvanden time på køkkenbordet.

Form 12 luciaboller. Pensl med sammenpisket æg og pynt med rosinerne. Lad dejen efterhæve i 30 minutter på bagepladen.

Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 16-18 minutter. Lad dem køle af på en rist inden servering.

Adventskrans fra Ramdal Blomster

Musik: Aale Hjortsvang Børnekor
Grafik og redigering: Helle Koed Paulsen
Idé og produktion: Maria Bech Tuominen og Helle Koed Paulsen